Wetgeving

Wat is een brommobiel?

Volgens de wet is een brommobiel een bromfiets op meer dan 2 wielen of een lichte vierwieler die:

  • voorzien is van een gesloten carrosserie
  • een ledig gewicht heeft dat kleiner is dan 350 kg
  • een snelheid van maximum 45 km / uur heeft
  • een motorvermogen van maximum 4 kW heeft

Wat moet en niet mag

  • Er is een rijbewijs AM (scooter) of B (auto) vereist.
  • De vierwielige bromfiets mag bestuurd worden zonder rijbewijs indien de bestuurder voor 14/02/1961 geboren is, het rijbewijs AM of hoger, is vereist voor iedereen geboren na 14/02/1961.
  • U dient geen wegenbelasting te betalen.
  • Het voertuig moet verzekerd zijn.
  • Vanaf 16 jaar mag je rijden met een Ligier.

Rijbewijs AM (bromfietsen, scooters, e.a.)

Het rijbewijs AM is geldig vanaf 16 jaar voor bromfiets, scooter of lichte vierwieler met een maximale cilinderinhoud van 50cc. Of elektrische motoren met een nominaal maximumvermogen van ten hoogste 4 kW. Deze voertuigen mogen niet sneller kunnen rijden dan 45 km/u.

Opgelet: het rijbewijs voor de categorie AM is enkel geldig op het Belgisch grondgebied.

Om het AM rijbewijs te halen, moet je slagen in een theoretisch en praktisch examen en zo bewijzen dat je over de nodige vaardigheden beschikt om een voertuig te besturen.

Het theoretisch examen kan je afleggen vanaf 15 jaar en 9 maanden. Om je voor te bereiden, kan je beroep doen op een rijschool of de leerstof zelf instuderen. Je bent verplicht om het examen af te leggen in een examencentrum van één van de erkende ondernemingen. Er zijn veertig vragen waarvan je er minstens 33 goed moet hebben om te slagen.

Een praktische opleiding in de rijschool duurt minstens 4 uur waarvan tenminste 2 uur op de openbare weg gereden wordt. Het examen bestaat uit een proef op een privaat terrein en kan afgelegd worden met het eigen voertuig of met het voertuig van de rijschool.

Er bestaat geen voorlopig rijbewijs voor deze categorie.

Doelgroep

De grootste groep kopers wordt gevormd door ouderen en andere volwassenen die om welke reden dan ook niet over een rijbewijs B beschikken. Met de Ligier zijn ze dan toch onafhankelijk voor vervoer over de korte afstand.

In de praktijk

In de stad kom je met een Ligier goed met het overige verkeer mee. Op stillere wegen op het platteland is de Ligier ook een goed alternatief, zeker daar waar frequent het openbaar vervoer ontbreekt. Dit betekent ook dat alle weggebruikers de Ligier als motorvoertuig moeten behandelen. Een van rechts komende Ligier heeft dus voorrang ten opzichte van een links van hem naderend motorvoertuig.

Speciale veiligheidsmaatregelen

Voor deelname aan het verkeer gelden ook hier alle regels die van toepassing zijn op auto’s. De bestuurder hoeft geen helm te dragen, maar wel een veiligheidsgordel. De chauffeur van de Ligier moet zich gedragen als bestuurder van een motorvoertuig en rijdt dus rechts van de rijbaan, maar niet op fietspaden en fietsstroken. Tevens mag een Ligier niet rijden op autowegen en autosnelwegen. Er mag maar 1 persoon naast de bestuurder plaatsnemen. Indien dit een kind is jonger dan 12 jaar en kleiner dan 1,50m moet het in een goedgekeurd kinderzitje zitten.

Probeer eens een brommobiel van Ligier of Microcar uit! Met de Ligier Group beschikt uw volgende brommobiel zeker over een eigen karakter; sportieve lijnen, innoverende motorisatie en een royale uitrusting! Laat u verleiden door het gamma van Ligier en Microcar, geproduceerd in Frankrijk. Ligier Group profileert zich ook op de markt met ecologisch verantwoorde brommobielen, en nodigt u uit een kijkje te nemen in het huidige gamma. Een gamma van klassieke voertuigen tot dienstvoertuigen. Het Ligier Group-gamma is het grootste op de markt van de brommobielen.
(BE) Version française pour la Belgique: http://www.ligiergroup.be/web/fr/choisir/legislation/

(NL) Nederlandse versie voor Nederland: http://www.ligiergroup.nl/web/nl/kiezen/wetgeving/
 
Ligier Group (www.ligiergroup.be en www.ligiergroup.nl), de overkoepelende groep van de merken Ligier (www.ligier.be | www.ligier.nl) en Microcar (www.microcar.be)
Top